Astăzi, 30 noiembrie 2020, președintele raionului, dl Nicolae Prițcan a convocat în ședință de lucru Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică.
Urmare a analizei evoluției situației epidemiologice, sa constatat că situația epidemiologică în raion este nefavorabilă, fiind determinată în principal de tendințele negative majore de infectare și răspândire a virusului COVID-19.
Conform datelor statistice, la data de 30 noiembrie în raionul Leova se înregistrează 108 cazuri active de infectare cu virusul COVID-19, dintre care 30 persoane sunt spitalizate, 78 se tratează la domiciliu.
Astfel, în scopul sporirii randamentului măsurilor aplicate de prevenire și control a infecției COVID-19, conform Hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr.35 din 27 noiembrie 2020, , Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică, a hotărât:
1. instituirea stării de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul raionului Leova, pe perioada 30 noiembrie 2020 - 15 ianuarie 2021.
2. menţinerea mecanismul de gestionare a situaţiei epidemiologice în conformitate cu Planul de pregătire şi răspuns la infecţia cu Coronavirus de tip nou (COVID-19) - aprobat prin Hotărârea Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică nr.17 din 18 noiembrie 2020.
3. stabilirea măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19, aplicabile la nivel naţional:
- Măsuri restrictive generale:
- Autorităţile administraţiei publice locale, toate persoanele juridice de drept public şi de drept privat din cadrul raionului Leova, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, precum şi toţi cetăţenii raionului şi alte persoane fizice aflate pe teritoriul raionului Leova vor asigura respectarea strictă a următoarelor măsuri de control şi combatere a infecţiei COVID-19:
- Conducătorii instituţiilor medico-sanitare publice din cadrul raionului, instituţiilor de reabilitare/recuperare/balneo-sanatoriale vor asigura următoarele măsuri de prevenire şi control a infecţiei COVID-19:
- Persoanele fizice şi persoanele juridice, care efectuează activităţi de transpor rutier de persoane în trafic local,/raional/interraional, internaţional cît şi activităţile conexe (gări auto/staţii de testare auto etc,) vor asigura respectarea strictă a următoarelor măsuri de prevenire şi control a infecţiei COVID - 19:
- Suplimentar prevederilor punctului 2, unităţile comerciale cu amănuntul vor asigura respectarea strictă a următoarelor măsuri:
- Instituţiile medico-sanitare publice vor asigura acordarea asistenţei medicale tuturor persoanelor care întrunesc criteriile definiţiei de caz pentru COVID19, indiferent de statutul acestora în sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală (asigurate/neasigurate).
- Se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidenţă epidemiologică a evenimentului, după modelul (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă email, adresă de domiciliu). Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituţiilor publice, de învăţământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecţie.
- Se admite, organizarea întrunirilor/reunirilor în grup, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi a Instrucţiunii privind prevenirea infecţiei COVID-19.
- Se admite organizarea şi desfăşurarea evenimentelor festive, cu caracter unic, în unităţile de alimentaţie publică, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi a Instrucţiunii privind prevenirea infecţiei COVID-19 la desfăşurarea evenimentelor festive în unităţile de alimentaţie publică.
4. Se interzice, începînd cu data de 30 noiembrie 2020, activitatea cluburilor de noapte ce se referă la activitatea discotecilor incluse în codul CAEM 56.30 şi a ringurilor de dans incluse în codul CAEM 93.29, indiferent de denumirea de firmă a unităţii comerciale (ca exemplu: disco-bar, club de noapte, karaoke, night-club, discotecă, club etc.).
5. Se interzice desfăşurarea activităţilor de deservire în unităţile de alimentaţie publică (de tipul restaurantelor, barurilor, cantinelor, cafenelelor) în intervalul orelor 22.00 - 07.00.
6. Se interzice organizarea şi desfăşurarea- conferinţelor ştiinţifice, competiţiilor sportive, olimpiadelor, cu prezenţa fizică a persoanelor.
7. Se interzice desfăşurarea activităţilor, cu prezenţa spectatorilor, în incinta sălilor de concerte, caselor de cultură din cadrul raionului.
8. Se dispune conducătorilor instituţiilor publice şi private stabilirea unui regim flexibil sau special de lucru, cu atragerea la serviciu a personalului strict necesar pentru asigurarea funcţionalităţii instituţiei şi a personalului activitatea căruia necesită prezenţa obligatorie la serviciu. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezenţa obligatorie la locul de muncă, să fie asigurată munca la distanţă. Pe perioada desfăşurării activităţii prin muncă la domiciliu, salariaţii îşi îndeplinesc atribuţiile specifice funcţiei pe care o deţin. Angajatorul este în drept să verifice activitatea salariatului cu munca la domiciliu. Modalitatea concretă de realizare a controlului va fi agreată reciproc prin mijloace de comunicare electronică.
9. Inspectoratului de Poliție Leova va continua supravegherea respectării de către persoanele fizice și juridice a măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19.
Parlamentul Republicii Moldova
http://parlament.md/
http://gov.md/
Președinția Republicii Moldova
http://www.presedinte.md/
http://cancelaria.gov.md/
http://date.gov.md/
Centrul de Guvernare Electronică
http://egov.md/ro
Registrul de Stat al Actelor Locale
http://actel