Astăzi, comemorăm 74 ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia. Președintele Raionului Leova, împreună cu specialiștii aparatului președintelui raionului, direcțiilor și Primăria orașului Leova, au participat în această dimineață, la comemorarea victimelor deportărilor. Oficialii au depus flori în amintirea victimelor deportărilor și au păstrat un moment de reculegere, cinstind memoria celor care au trecut prin calvarul deportărilor.
Operațiunea de deportare în cel de-al doilea val, care a constituit deportarea a peste 11 mii de familii a fost realizată în noaptea de cinci spre șase iulie 1949, de la orele două de dimineață și până la ora opt seara a zilei de șapte iulie. Arestările au avut loc în mare parte noaptea. Pentru realizarea acestei operațiuni au fost mobilizați 4.496 „lucrători operativi” din cadrul Ministerului Securității de Stat al URSS, 4.705 activiști de partid din Moldova și peste patru mii de autovehicule. În acea zi, au fost deportate peste 35 de mii de persoane, dintre care 9.864 bărbați, 14.033 femei și 11.889 copii.
Spre deosebire de primul val al deportărilor, de această dată, celor arestați și familiilor lor nu li s-a permis să-și ia cu ei anumite rezerve. Bunurile rămase în urma gospodarilor deportați au fost în toate cazurile vândute sau transmise colhozurilor. În plus, actele adiționale hotărârii în baza cărora avea loc deportarea au stabilit că aceasta se va face „pentru totdeauna”.
Cei deportați au fost strămutați în regiuni mai puțin prielnice pentru viață, cum ar fi Tiumen, Amur, Irkutsk, Kurgan, Cita, Celeabinsk, Kemerovo, Karaganda, ținuturile Altai și Habarovsk, R.S.S. Kazahă, R.A.S.S. Bureato Mongolă etc. O parte din ei au fost nevoiți să trăiască în barăci părăsite în timp ce o altă parte a fost nevoită să le și construiască.
Mărturiile deportaților relevă și faptul că munca în colhozurile și sovhozurile locale, la întreprinderile forestiere, piscicole, miniere etc. era una istovitoare. Mai mult, din cauza condițiilor inumane de trai și de muncă, mulți dintre cei deportați au murit pe întinsurile înghețate ale Siberiei.
O mare parte dinntre cei care au fost deportați în Siberia s-au reîntors înapoi în Moldova după 1953, atunci când noua putere de la Moscova, a permis acest lucru.
Parlamentul Republicii Moldova
http://parlament.md/
http://gov.md/
Președinția Republicii Moldova
http://www.presedinte.md/
http://cancelaria.gov.md/
http://date.gov.md/
Centrul de Guvernare Electronică
http://egov.md/ro
Registrul de Stat al Actelor Locale
http://actel