Joi, 4 decembrie, în incinta Consiliului Raional Leova a avut loc masa rotundă privind colaborarea intersectorială pentru asistența și monitorizarea copiilor care sunt victime sau potențiale victime ale abuzului, neglijării, exploatării și traficului. Mecanismul intersectorial lansat în 2012 acoperea inițial cinci localitați din raion (Leova, Borogani, Filipeni, Tomai și Iargara), dar ulterior a fost extins și implementat în toate cele douăzeci de primării din Raionul Leova. Acesta prevede o colaborare strânsă între Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Sănătății, Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Interne și APL-uri.
Întrunirea a fost deschisă de către Vicepreședintele Raionului Leova, domnul Ion Borza, care și-a exprimat speranța că mecanismul intersectorial va contribui la eliminarea cazurilor tragice de abuz și neglijare. Reprezentantul CNPAC a vorbit despre importanța meselor rotunde care oferă o viziune și o poziție comună a instituțiilor implicate în prevenirea abuzului față de copii.
Ulterior, specialistul superior al Direcției Asistență Socială și Protecțiea Familiei (DASPF), doamna Lilia Cozma, a raportat despre realizările din ultimul an care au avut loc datorită unei conlucrări prolifice a tuturor instituțiilor implicate în mecanism. Expertul centrului de planificare familială al IMSP Spitalul Raional Leova, doamna Angela Chițanu, a informat despre scăderea numărului de copii neglijați, vătămați sau invalidizați, dar a accentuat necesitatea implementării unor programe de educație sexuală.
În aceiași ordine de idei s-a discutat intens despre fișa de raportare a abuzurilor la care cetățenii nu recurg din diverse motive, fapt ce îngreunează identificarea victimelor abuzului în rândul minorilor.
Doamna Olga Caisîn, specialist superior al Direcției de Învățământ, a început discursul cu un citat din Tudor Arghezi: „drepturile omului implică și datoriile lui”. Astfel s-a încercat a fi subliniată responsabilitatea pe care o au părinții în protecția copiilor cât și în eliminarea abuzurilor față de aceștia. Totodată, doamna Caisîn a vorbit despre neglijarea emoțională sau morală; fiindcă ades se întâmplă ca părinții să nu își motiveaze suficient copiii ci dimpotrivă să îi învinovățească sau să îi desconsidere.
Pe final, directorul DASPF, Sergiu Postică, a identificat anumite probleme și neconcordanțe juridice în procesul de prevenire a abuzurilor față de copii în principal din cauza unor lacune legislative și ordonanțe de protecție nefuncționale. Nu în ultimul rând, s-a atras atenția asupra faptului că unele cazuri de abuz sunt mai dificil de depistat și în acest sens ar trebui să se întreprindă eforturi suplimentare din partea structurilor implicate nemijlocit în mecanism.
Parlamentul Republicii Moldova
http://parlament.md/
http://gov.md/
Președinția Republicii Moldova
http://www.presedinte.md/
http://cancelaria.gov.md/
http://date.gov.md/
Centrul de Guvernare Electronică
http://egov.md/ro
Registrul de Stat al Actelor Locale
http://actel