Ieri, 21 ianuarie Consiliul Raional Leova a organizat a doua serie de consultări publice în cadrul proiectului ”Energia-valoare transfrontaliera”, cod MIS ETC 1842, depus în cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, al doilea apel pentru propuneri de proiecte.
Valoarea totală a proiectului este de 770. 201 euro (13.667.832,90 MDL), din care contribuţia Uniunii Europene reprezintă 89,93%, respectiv 692,641.76 Euro(12.291.482,14 MDL). Proiectul este implementat de Consiliul Raional Leova, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Vaslui din România, Consiliul Raional Hânceşti din Republica Moldova şi 2 parteneri din Ucraina: Comitetul Executiv al oraşului Izmail şi Organizaţia publică Agenţia pentru Dezvoltare Durabilă şi Integrare Europeană „Euroregiunea Dunărea de Jos”.
Obiectivele generale ale proiectului sunt: Imbunatatirea situaţiei economice, sociale şi de mediu din zona transfrontalieră prin stimularea utilizării eficiente a surselor de energie regenerabilă convenţionale şi îmbunătăţirea eficienţei energetice a serviciilor din sectorul public din zona transfrontalieră.
În cadrul proiectului va fi elaborată o strategie transfrontalieră pentru reducerea consumului de energie convenţională în sectorul serviciilor publice cu accent special pe sursele regenerabile de energie şi eficienţă energetică, printr-un proces de planificare strategică comun.
Conform activitatilor proiectului, doua serii de consultări publice vor fi organizate pe parcursul procesului de planificare strategică (4 consultări publice iniţiale şi 4 consultări publice finale organizate în fiecare zonă parteneră).
Scopul consultărilor finale este acela de a asigura pragmatismul, coerența și sustenabilitatea documentului strategic elaborat și de a selecta cele mai relevante acțiuni care vor fi incluse în planurile de acțiune.
Consultarea publică, în cadrul proiectului "Energia valoare transfrontalieră", a fost desfăşurată în vederea asigurării participării publicului în procesul de planificare strategică, stimulării şi identificatării interesului local al publicului cu privire la economisirea energiei şi utilizarea surselor alternative de energie.
La eveniment au participat din partea Republicii Moldova, Consiliul Raional Leova: Efrosinia Grețu, președintele raionului, Ion Plămădeală vicepreședintele raionului, Ilie Condrea șef direcție Economie, Dezvoltarea Teritoriului și Atragerea Investițiilor, coordonator local de proiect, Dubceac Maria, manager financiar local de proiect și alți funcționari publici din cadrul direcțiilor din subordinea Consiliului Raional Leova; din partea Consiliului Raional Hîncești au fost prezenţi Moraru Elena și Berechelea Sergiu.
Din partea partenerilor din România, Consiliul Județean Vaslui au participat – Nistor Marin, State Paul și Stroiescu Alina.
Prezenţi la consultările publice în Leova au fost și reprezentanţii uneia dintre cele mai active organizaţii din sudul Ucrainei, pe cooperare transfrontalieră - Agenţia de Dezvoltare Durabilă şi Integrare Europeană "Dunărea de Jos" domnii Valentin Stroia și Viorel Babaian.
Parlamentul Republicii Moldova
http://parlament.md/
http://gov.md/
Președinția Republicii Moldova
http://www.presedinte.md/
http://cancelaria.gov.md/
http://date.gov.md/
Centrul de Guvernare Electronică
http://egov.md/ro
Registrul de Stat al Actelor Locale
http://actel