Prima pagină  »  Anunțuri
Anunțuri
Ce este traficul de ființe umane!
Publicat: 15.03.2021   

    1. Ce este traficul de fiinţe umane? 

   Definiţia juridică internaţională a traficului de fiinţe umane descrie fenomenul ca "recrutarea, transportul, transferul, cazarea sau primirea persoanelor, prin ameninţarea cu sau utilizarea forţei sau altor forme de constrângere, prin răpire, fraudă, înşelăciune, abuz de autoritate sau de o situaţie de vulnerabilitate, sau prin oferirea sau acceptarea de plăţi sau avantaje pentru obţinerea consimţământului unei persoane având autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării. Exploatarea cuprinde, cel puţin, exploatarea prostituţiei celorlalţi sau alte forme de exploatare sexuală, munca sau serviciile forţate, sclavia sau practicile similare acesteia, aservirea sau prelevarea de organe" (Convenţia Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane).

   La nivel național, traficul de ființe umane este reglementat de Codul Penal prin 2 articole distincte, pentru victimele adulte (art. 165 Cod Penal) și pentru victimele copii (art. 206 Cod Penal).  

      2. Care este numărul victimelor?

   Numărul victimelor traficului de ființe umane este unul variabil de la an la an. Anual, numărul victimelor la nivel național este stabilit de către Centrul pentru combaterea traficului de persoane.

      3. Cine este traficat şi cu ce scop?

   Lucrul şi experienţa OIM Moldova arată că majoritatea victimelor din Republica Moldova sunt femei şi fete traficate în scop de exploatare sexuală şi/sau prin muncă. Ofertele de lucru este momeala cea mai frecventă folosită de recrutori.  Multe fete şi femei cred în faptul că vor lucra în calitate de asistenţi în magazin, menajeră sau în profesii similare, însă în schimb sunt forţate prin constrîngere, violenţă şi ameninţări să lucreze în industria sexului.  Bărbaţii şi băieţii au fost şi ei traficaţi pentru cerşetorie forţată şi muncă forţată în domeniul construcţiilor, agricultură, şi sectorul serviciilor.  Copiii sunt de obicei traficaţi pentru exploatare sexuală, cerşetorie forţată, furt şi alte activităţi criminale.

   De-a lungul ultimilor ani OIM Moldova a înregistrat o creştere a numărului bărbaţilor identificaţi, care au fost supuşi traficului în scopul exploatării prin muncă (în anul 2010 numărul acestora a fost aproape dublu în comparaţie cu anul 2009, şi a crescut din nou în anul 2012).  În anul 2012 proporţia bărbaţilor identificaţi a crescut (29% în anul 2012, în comparaţie cu 25% în 2011 şi 21 % în  anul 2010), traficul în scopul exploatării prin muncă, constituind cea mai frecventă formă de exploatare.  Creşterea victimelor de sex masculin şi a exploatării prin muncă în anul 2012 a fost în mare măsură influenţat de descoperirea unui caz semnificativ de trafic de fiinţe umane în Ucraina, unde un număr mare de victime ale traficului în scopul exploatării prin muncă au fost găsite lucrînd la o fabrică de tutun.  Bărbaţii de obicei tratează experienţa traficului ca un caz eşuat de migraţie şi se grăbesc să găsească un nou loc de muncă pentru a-şi întreţine familiile.  Prin urmare, ei nu se identifică drept victime şi, astfel, refuză asistenţă psihologică sau alte forme suplimentare de sprijin.

  4. Dacă cineva cunoaşte că urmează să lucreze în industria sexului, ei pot fi în continuare victime ale traficului de fiinţe umane?

    Da.  Informaţii recente arată o tendinţă de creştere a victimelor care acceptă locuri de muncă cu risc ridicat (chelneri, dansatori, prostituţie, gazdă, etc.).  Principalul motiv fiind disperarea cauzată de sărăcie, şomaj, salarii joase, iar uneori şi trauma psihologică urmare a violenţei în familie, inclusiv a abuzului fizic şi psihologic, incest şi viol.  Chiar dacă o persoană acceptă să lucreze la o slujbă legată de industria sexului, aceasta oricum poate deveni victimă a traficului de fiinţe umane dacă oferta pe care o acceptă diferă în mod considerabil de condiţiile cu care se confruntă în ţara de destinaţie.  Oamenii pleacă să lucreze în străinătate pentru a cîştiga bani, pentru a întreţine pe sine şi familiile lor, însă uneori se regăsesc într-o situaţie în care cîştigă bani puţini sau chiar deloc, şi sunt nevoiţi să lucreze şi să trăiască în condiţii groaznice.  Nimeni nu alege în mod voluntar exploatarea: riscînd să-şi piardă sănătatea mentală şi fizică, cîştigînd cu greu sau aproape nici un ban, şi trăind în condiţii mult mai rele decît în ţara lor de origine, indiferent de domeniul de lucru sau ţara de destinaţie.

    5. Cum sunt recrutaţi oamenii din Republica Moldova în traficul de fiinţe umane?

  Majoritatea oamenilor sunt atraşi în reţelele traficului de fiinţe umane cu promisiuni de angajare.  Deseori persoanele care fac propunerea sunt cunoscute (bine) de victime, inclusiv cunoştinţele. Lucrul în străinătate este perceput ca o modalitate de a cîştigă mai mulţi bani pentru a-şi susţine familia şi a trăi o viaţă decentă.  În baza interviurilor realizate cu victimele traficului de fiinţe umane asistate de OIM, circa o treime din victime au suferit de violenţă (în familie) înainte de a fi recrutaţi; situaţia lor de acasă era deja insuportabilă şi ei căutau o ieşire.      Este important de remarcat faptul că deşi violenţa în familie afectează predominant femeile, bărbaţii tot suferă de violenţă (în anul 2012, 10 VTFU de sex masculin s-au identificat în calitate de victime ai violenţei în familie) şi că majoritatea victimelor minore au fost anterior victime ale violenţei.  Incidenţa înaltă a violenţei în familie în rîndul victimelor ale traficului de fiinţe umane şi rolul acesteia în calitate de factor de presiune a fost raportat, de asemenea, şi de alte agenţii, de exemplu, Winrock International (vezi www.winrock.org.md).  Unii sunt profesionişti, care nu-şi pot găsi de lucru care să corespundă educaţiei şi experienţei lor.  Tinerii atraşi de oportunităţile de angajare din străinătate sunt deosebit de vulnerabili şi pot cu uşurinţă cădea victime a traficului de fiinţe umane. Suplimentar la promisiunile false de angajare, o altă metodă de recrutare constituie propunerile false de căsătorie.  Odată ce victimele sunt recrutate, aceştia apoi se transportă, uneori prin alte ţări, în ţara de destinaţie.  Deseori oamenii îşi dau seama că au fost înşelaţi numai după ce ajung acolo.  Adesea li se ridică paşapoartele şi obiectele personale, aceştia adesea fiind monitorizaţi permanent. Pentru a împiedica evadarea victimele sunt ţinute în prizonierat prin intermediul violenţei, dependenţei de datorii şi ameninţărilor familiilor lor.  Ei sunt forţaţi să se implice în diverse activităţi producătoare de bani pentru traficanţii lor (exploatare sexuală, muncă forţată, cerşetorie, etc.).

       6. Victimele traficului sunt întotdeauna transportate în străinătate?

    Nu.  Nu toate cazurile traficului de fiinţe umane implică trecerea frontierei - a avut loc o creştere a cazurilor identificate de trafic intern. De exemplu, traficanţii pot aduce persoane din mediul rural în oraşe şi să le forţeze să se implice în prostituţie/muncă forţată/cerşetorie.  Uneori, persoanele traficate în propria lor ţară ulterior pot fi traficate în străinătate.  În perioada anilor 2000-2012, au fost înregistrate 149 de cazuri de trafic intern.

        7. Care sunt principalele ţări de destinaţie?

   Moldovenii au fost şi continuă să fie traficaţi în peste 45 ţări de destinaţie.  Acestea includ Europa de Vest, Europa de Sud-Est, Orientul Mijlociu, Statele Unite ale Americii, şi fosta Uniune Sovietică (ţările CSI); în primul rînd Federaţia Rusă şi Ucraina.

      8. Cine sunt traficanţii?

    Patru din zece victime ale traficului de fiinţe umane din Moldova sunt recrutaţi de cineva cunoscut, o cifră similară este reprezentată de victimele recrutate de către traficanţi necunoscuţi şi unul din douăzeci este recrutat de un prieten apropiat sau rudă.  Recrutorii provin din fiecare grupă de vîrstă şi includ, de exemplu, femei tinere care se pricep la manipularea semenilor săi, folosindu-se de visele şi aspiraţiile lor drept arme împotriva lor.  Recrutorii de multe ori provin din acelaşi mediu social şi economic cumplit precum şi  recruţii lor, şi sunt dispuşi să pună interesele sale financiare în faţa bunăstării altora.  De asemenea, există agenţii de ocupare a forţei de muncă, care recrutează pe cei care-şi caută de lucru pentru a-i trimite în străinătate în scop de exploatare.  Uneori victimele sunt forţate să-şi „cumpere" libertatea, recrutîndu-i pe alţii.

      9. Sunt tendinţele în materie de trafic în continuă schimbare?

    Da.  În comparaţie cu anii precedenţi, durata medie a exploatării în scopul obţinerii serviciilor sexuale a scăzut de la 1-2 ani la 2-10 săptămîni.  Condiţiile de exploatare sunt mai „bune", victimele sunt plătite cu sume mici de bani; li se permite să contacteze părinţii/copii lor şi au o oarecare libertate de mişcare.  Datorită acestor tehnici manipulative multe victime şi-au creat iluzia bunăstării, considerîndu-i pe traficanţi ca prieteni: provocînd reîntoarcerea unora la traficanţii/proxeneţii lor după ce au fost salvaţi sau arestaţi de poliţie şi deportaţi.

    Geografia ţărilor de destinaţie s-a extins începînd cu anul 2010, cîteva victime fiind identificate şi repatriate din Indonezia, Malaysia, Liban şi Egipt.  În cazul ultimei ţări, 11 victime au fost salvate în anul 2010 în timp ce călătoreau prin Egipt, îndreptîndu-se spre Israel.

   Tot mai puţine victime sunt identificate în străinătate.  Majoritatea dintre acestea sunt confundate cu prostituate şi deportate - mulţi beneficiari au nimerit în situaţii de trafic din prostituţie şi vice-versa.  Nivelul de auto-identificare este de asemenea scăzut.  Multe victime nu-şi cunosc drepturile sale fundamentale şi nu înţeleg că sunt de fapt vîndute şi exploatate, în principal, datorită condiţiilor modificate în care se regăsesc victimele.  Ei nu cunosc faptul că pot solicita asistenţă şi au dreptul la protecţie.  Alţii nu solicită asistenţă şi nu au aceleaşi necesităţi medicale şi psihologice acute ca victimele din anii precedenţi.  Ce ţine de recrutare, majoritatea victimelor au ştiut sau suspectat despre nivelul de risc al locului de muncă propus, iar promisiunile primite în timpul recrutării au fost imediat încălcate după intrarea în ţările de destinaţie. Se poate spune că a apărut o nouă tendinţă în cadrul fenomenului traficului intern - exploatarea sexuală a minorilor, în special a băieţilor.  În general, victimele sunt conştiente cu privire la tipul de servicii pe care urmează să le presteze.  Ei sunt originari din medii extrem de sărace, învaţă în instituţii de învăţămînt general sau secundar şi sunt adesea neglijaţi de către părinţi.

 

Sursa: http://www.antitrafic.gov.md/pageview.php?l=ro&idc=45

 


Accesări: 78


Alte Anunțuri

Publicat: 08.09.2021   
Accesări: 59
Ești femeie? Ai o afacere cu o activitate pe piață până la doi ani? Dorești să obții finanțare nerambursabilă în cadrul Programului „Femei în Afaceri"? Din 3 septembrie, s-a lansat un nou Apel de granturi mici pentru afacerile initiate de FEMEI. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.08.2021   
Accesări: 141
AUDIEREA PUBLICĂ a proiectului Strategiei de dezvoltare socio-economică a raionului Leova 2021-2028 din data de 3 septembrie 2021, orele 14:00 se va desfășura în format ONLINE pe platforma ZOOM Citeşte mai mult...
Publicat: 17.08.2021   
Accesări: 126
Stimați locuitori ai raionului Leova, Vă informăm, că la data de 19.08.2021, în intervalul de timp 09:00-17:00, Citeşte mai mult...
Publicat: 16.08.2021   
Accesări: 115
Publicat: 15.08.2021   
Accesări: 108
Publicat: 04.08.2021   
Accesări: 138
În perioada 12-13 august 2021, Institutul de Dezvoltare Urbană vă invită să participați la instruirea „Scrierea și Managementul proiectelor” Citeşte mai mult...
Publicat: 02.08.2021   
Accesări: 240
În contextul Acordului de colaborare încheiat între Consiliul Raional Leova și Institutul de Dezvoltare Urbană, Vă propunem spre consultare ,,Strategia de dezvoltare socio-economică a raionului Leova pentru perioada anilor 2021-2028” Citeşte mai mult...
Publicat: 19.07.2021   
Accesări: 240
Publicat: 16.07.2021   
Accesări: 152
Consiliul Raional Leova, Centrul de Sănătate Borogani, vin cu un apel către locuitorii raionului Leova, ce doresc să-și arate solidaritatea față de cei, care au nevoie de transfuzie de sînge și binevoiesc să salveze o viață, să participe la donare voluntară a sîngelui. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.07.2021   
Accesări: 163
Agenția pentru Supraveghere Tehnică, atenționează beneficiarii și gestionarii bazinelor acvatice cu privire la necesitatea asigurării și monitorizării riscului de inundații în perioada sezonului estival al anului. Citeşte mai mult...
Publicat: 05.07.2021   
Accesări: 296
În contextul Acordului de colaborare încheiat între Consiliul Raional Leova și Asociația Obștescă ,,Forța Susținerii” din orașul Leova, Vă propunem spre consultare ,,Conceptul de dezvoltare a serviciilor socio-educaționale pentru copiii cu cerințe educaționale speciale și/cu dizabilități din raionul Leova pentru perioada 2021-2025”. Citeşte mai mult...
Publicat: 25.06.2021   
Accesări: 160
Consiliul Raional Leova, Centrul de Sănătate Leova, Centrul Medicilor de Familie Tomai, vin cu un apel către locuitorii raionului Leova, ce doresc să-și arate solidaritatea față de cei, care au nevoie de transfuzie de sînge și binevoiesc să salveze o viață, să participe la donare voluntară a sîngelui. Citeşte mai mult...
Publicat: 21.06.2021   
Accesări: 234
Publicat: 16.06.2021   
Accesări: 338
n conformitate cu prevederile pct.2;3 art.45 al Legii privind Administraţia Publică Locală nr.436 – XVI din 28.12.2006, Regulamentul de constituire şi funcţionare a Consiliului Raional Leova aprobat prin decizia nr.1.6 din 22.11.2019 şi în baza solicitării consilierilor Consiliului raional în număr de 10 (zece) persoane din 15.06.2021, Consiliului Raional Leova se convoacă pentru data de 18.06.2021, orele 10:00, în şedinţa extraordinară. Citeşte mai mult...
Publicat: 14.06.2021   
Accesări: 208
nstitutul de Dezvoltare Urbană vă invită să participați la instruirea „Scrierea și Managementul proiectelor”. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.06.2021   
Accesări: 152
AO ,,Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC)” desfășoară proiectul „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local” (în raioanele Leova, Cantemir, Cahul, mun. Comrat și Ștefan-Vodă), cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii şi Cercetării (MECC). Citeşte mai mult...
Publicat: 27.05.2021   
Accesări: 192
Consiliul Raional Leova, IMSP Spitalul Raional leova, Centrul de Sănătate Leova, vine cu un apel către locuitorii raionului Leova, ce doresc să-și arate solidaritatea față de cei, care au nevoie astăzi de transfuzie de sînge și binevoiesc să salveze o viață, să participe la donare voluntară a sîngelui. Citeşte mai mult...
Publicat: 25.05.2021   
Accesări: 243
În conformitate cu prevederile pct.2;3 art.45 al Legii privind Administraţia Publică Locală nr.436 – XVI din 28.12.2006, Regulamentul de constituire şi funcţionare a Consiliului Raional Leova aprobat prin decizia nr. 1.6 din 22.11.2019 şi în baza Programului de activitate al Consiliului pentru anul 2021, la data de 03.06.2021 Consiliul Raional Leva se convoacă în şedinţa ordinară. Citeşte mai mult...
Publicat: 16.04.2021   
Accesări: 317
Agenția Rezerve Materiale a Republicii Moldova, propune spre realizare zahăr la preț de 11720 lei/tona, conform planului de împrospătare pentru anul 2021. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.04.2021   
Accesări: 327

1 - 20 din 217

LEOVA ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
© 2021 Consiliul Raional Leova - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Elaborat de MoldData

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 90773   Total ieri: 258   Total azi: 94