Prima pagină  »  Noutăţi și evenimente
Noutăţi și evenimente
Vizita de studiu a reprezentanților APL de nivel I și II, operatorii de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și managerii proiectelor AAC în județul Satu Mare, România
Publicat: 25.07.2018   

         Reprezentanții Administrației Publice Locale din raioanele Leova și Cahul, operatorii de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și managerii proiectelor AAC din cele două raioane, au efectuat o  vizită de studiu în județul Satu Mare, România (16-21 iulie 2018), scopul vizitei  fiind preluarea medelului de bună practică și schimbul de experiență în domeniul cooperării inter-comunitare a sectorului  ,,Aprovizionare cu Apă și Canalizare”. Vizita a fost susținută și organizată prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și cu suportul logistic al S.C „Apaserv” Satu Mare.

    Pa parcursul vizitei membrii delegației, s-au întâlnit cu reprezentanții operatorului regional S.C. „Apaserv” Satu Mare, cu administrația publică locală a municipiului Carei și a orașului Tășnad. De asemenea, au efectuat vizite la stația de tratare a apei potabile din comuna Doba. La întrunirile care au avut loc, reprezentanții operatorului regional S.C. „Apaserv” le-a vorbit participanților despre serviciile de alimentare cu apă și canalizare în județul Satu Mare în baza exemplului municipiului Carei; care este scopul contractului de delegare a gestiunii serviciilor AAC; evoluția serviciilor AAC în municipiul Carei; precum și despre metodele de abordare în reducerea pierderilor.

      Delegația a participat la întruniri cu reprezentanții Primăriei Municipiului și a Consiliului Județean Satu Mare în care a fost votată accederea la ADI în calitate de membru a două noi localități, totodată au putut asista la felul în care decurge o ședință a ADI Apă-Canal, explicându-li-se , că materialele dezbătute au fost trimise membrilor consiliului, care le-au putut citi și chear dezbate înainte de ședință. De asemenea, reprezentanții de la S.C. „Apaserv” și de la ADI au făcut o prezentare despre evoluția regionalizării serviciilor AAC și cadrul instituțional, metode de reducere a pierderilor de apă, dar și despre provocările și problemele cu care s-a confruntat operatorul regional din județul Satu Mare.

Csaba Pataki, președintele Consiliului Județean Satu Mare către delegația Republicii Moldova: „Implementați și folosiți tehnologii noi, chiar dacă vă vor costa mai mult la faza incipientă. Ulterior însă, la mentenanță, veți avea doar de câștigat și nu veți avea cheltuieli mari care să vă distrugă ca și organizație”.
         Membrii delegației în ultima zi a vizitei de studiu au mers în Ungaria, unde au  vizitat două localități: Nyírbátor și Nyíregyháza, întâlnindu-se cu reprezentanții operatorului regional AAC „Nyírségvíz”, făcând cunoștință cu procesul de regionalizare a serviciilor AAC în Ungaria, tarifele în domeniu AAC și alte detalii, ca de exemplu:

  • În Ungaria 100% din populație are acces la apă și rețele de apă potabilă, iar peste 90% din toate gospodăriile sunt conectate și la serviciile de canalizare.
    -Există 41 de operatori regionali de ACC, iar „Nyírségvíz” e al 9-ea ca mărime. Acesta din urmă are în gestiune 41 localități, peste 150 mii utilizatori, 37 uzine de tratare a apei, 33 stații de epurare, peste 2580 km de rețea de apă, 2100 km de rețea de canalizare și 1700 stații de pompare.

Attila Németh, viceprimarul orașului Nyírbátor: „Zece ani în urmă, în 2007 am delegat activitatea ce ține de aprovizionare cu apă și canalizare către operatorul regional. Și acum cred că a fost cel mai bun lucru care l-a făcut primăria în acest sens, pentru că de aceste servicii trebuie să se ocupe oamenii din domeniu și cei calificați”.

Eugen Mutaf, primarul or.  Iargara, raionul Leova„Experiența pe care am acumulat-o în această deplasare ne dă speranțe că proiectul care este în curs de implementare și care este finanțat de Guvernul Germaniei ne va facilita comunicarea și procedura de delegare a serviciilor AAC de la primăria Iargara către operatorul S.A. „Apă-Canal” Leova”.

Condrea Ilie, șef Direcția Economie , Dezvoltarea Teritoriului și  Atragerea Investițiilor:         Unica sursă de apă potabilă de calitate a raionului Leova este  apa din rîul Prut, deoarece conform rezultatului expertizilor efectuate după conținutul chimic și nivelul de poluare, apele din fântânile artiziene și fântânile de mină a raionului Leova  nu corespund standardelor ,,Apă de băut”.

         Pe parcursul ultimilor ani de către APL de nivelul I și II, cu susținerea financiară a Fondului Ecologic Național, contribuția localităților,  finanțării de către Fondul de Dezvoltare Regională și suportul financiar al Guvernului Federal al Germaniei ghidați de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Agenția de Dezvoltare Regională  Sud (ADR), s-a elaborat ,,Strategia de alimentare cu apă și canalizare a raionului Leova”, astfel fiind construite apeducte magistrale spre localitățile raionului și rețele de apeduct în interiorul localităților.

      Se construiesc rețele de apeduct magistrale:  Leova-Hănăsenii Noi; Leova-Filipeni-Romanovca; Leova-Sîrma-Tochile Răducani-Sărata Răzeși-Tomai. Sunt construite rețele de apeduct în interiorul localităților: Sarata Nouă, Bulgărica, Sărățica Veche, Sărăteni, Beștemac și or. Leova. Se construiesc rețele de apeduct în satele: Sărata Răzeși, Cneazevca, Tomaiul Nou, Sărățica Nouă, Borogani, Vozniseni, Troian, Troița, Tigheci, Hănăsenii Noi.

      Au fost înaintate proiecte și cereri de finanțare  pentru construcția apeductelor magistrale: R-34-Seliște; or. Iargara – Borogani cu conectarea s. Meșeni; or. Iargara-Tigheci cu conectarea s. Cuporani. Se elaborează documentația de proiect și sunt identificate surse financiare pentru construcția rețeleleor de apeduct în localitățile: Cupcui, Romanovca, Filipeni, Iargara, iar în or. Leova inclusiv și construcția rețelelor de canalizare.

         Cu finanțare de la Guvernul Federal al Germaniei , FNDR și Consiliul Raional Leova în prezent se execută lucrări de construcție a apeductului magistral Leova – Iargara, lucrări care urmează a fi finalizate la finele anului 2018.

     Din cele indicate se vede că în raionul Leova sunt investite surse financiare considerabile. Ca urmare a acestor investiții în diferite localități apar rețele diferite, edificii, echipament. Atfel că, la investitori, donatori apare întrebarea – cine va gestiona aceste rețele? Au oare localitățile specialiști, ingineri, muncitori calificați, echipament și tehnică de deservire pentru a asigura  durabilitatea  investițiilor, ori aceste  rând pe rând vor ieși din funcție din lipsa celor menționate, ori poate e necesar de constituit un  operator regional constituit în urma asocierii deținătorilor de rețele de apeduct și canalizare?

     Pentru a găsi răspuns la aceste întrebări, GIZ a organizat în perioada 15.07.2018-21.07.2018 o vizită de studiu  a reprezentanților APL de nivel I și II, operatorii de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și managerii proiectelor  AAC din r. Leova și Cahul, în județul Satul Mare, România,  județ  care are o vastă experiență în asocierea utilizatorilor de apă și canalizare.

     Gazdele ne-au informat despre efectele pozitive a regionalizării serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, printre acestea fiind:

  1. Echipă managerială bine instruită;

  2. Cadre muncitorești instruite și cu experiență;

  3. Dotări cu mașini, mecanisme și echipamentul necesar;

  4. Capacitate sporită de atragere și valorificare a investițiilor în domeniul AAC.

În baza celor relatate, datorită experienței acumulate urmează ca în teritoriul r. Leova să fie întreprinse acțiuni privind asocierea tuturor deținătorilor de rețele AAC, în vederea constituirii unui operator regional.

        

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

 

 

 

 

 

 




Alte Noutăţi și evenimente

Publicat: 18.06.2024   
Cu privire la arderea vegetației uscate și poligoanelor de deșeuri. Șeful Serviciului Prevenție a Secției Situații Excepționale Leova, domnul Alexandr Banari, a adus la cunoștința celor prezenți măsurile privind prevenirea riscurilor de producere a incendiilor și a altor situații de urgență. O atenție sporită a atras asupra riscurilor de producere a cazurilor de ardere a poligoanelor de deșeuri și câmpurilor de vegetație uscată, dar specificând și măsurile de apărarea împotriva incendiilor, cât și intervenția primară în aceste cazuri. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.06.2024   
Activitatea taberei este asigurată de cele mai profesioniste cadre didactice, care vor crea o atmosferă caldă, prietenoasă și de neuitat fiecărui copil. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.06.2024   
În preajma Zilei profesionale a Lucrătorului Medical și a Farmacistului, în semn de omagiu și recunoștință lucrătorii medicali din cadrul raionului au avut parte de un un eveniment cultural-artistic extraordinar, iar mulți dintre eroii în halate albe s-au învrednicit cu diplome de onoare din partea Consiliului raional Leova, Primăriei orașului Leova și Ministerului Sănătății. Citeşte mai mult...
Publicat: 14.06.2024   
Publicat: 13.06.2024   
În cea mai mare parte, a menționat Petru Badareu, ”recenzorii au realizat deja acest obiectiv important, recenzând locuințele și locuitorii raionului Leova, iar până la finele perioadei de recenzare - data de 7 iulie curent, vor fi efectuate vizite repetate la locuințele care încă nu au fost cuprinse de recensământ, în special în orașul Leova și anume la blocurile locative, unde locatarii nu au fost găsiți. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.06.2024   
Această vizită a fost organizată de GIZ Moldova, pentru membrii grupului participativ, în cadrul programului EU4Moldova: Local Communities, finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL in Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.06.2024   
Gazda evenimentul de lansare a Campaniei „Igiena comunitară pentru o societate sănătoasă", a fost Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” din orașul Leova, la care a participat președintele raionului Nicolae Popa, șefa Direcției Învățământ Aliona Carafizi, directorul L.T. ,,Mihai Eminescu” Stanislav Lozan, cadrul profesoral al instituției, invitați și desigur elevii liceului, cei care cu măiestrie au prezentat prin dans un spectacol inedit. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.04.2024   
Cu această ocazia, în incinta Bibliotecii Publice ,,Valeriu Matei” din orașul Leova, munca destoinică și rodnică a bibliotecarului a fost apreciată prin organizarea unei manifestații de către Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport și biblioteca raională. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.04.2024   
O contribuție esențială la acest capitol o aduce și Festivalul – concurs Regional al orchestrelor de muzică populară a școlilor de Muzică și Arte, având drept scop: descoperirea și promovarea tinerilor talente în interpretarea muzicii populare, promovarea folclorului muzical, comemorarea rapsodului Vasile Mișcoi, care, pe parcursul întregii sale activități a cultivat în generații de instrumentiști și soliști vocali dragostea față de cântecul popular, muzica folclorică. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.04.2024   
Vizita de studiu la întreprinderea socială ”Floare de cireș” și interacțiunea cu persoanele cheie, răspunsurile la întrebările ridicate, în special pentru depășirea barierelor în domeniul inițierii și dezvoltării întreprinderilor sociale, sunt un îndemn pentru oamenii de afaceri în extinderea numărului de asemenea întreprinderi. Citeşte mai mult...
Publicat: 19.04.2024   
CRD Sud este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud, în componența căreia intră raioanele Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Ștefan Vodă și Taraclia. CRD Sud are 26 de membri: cei 8 președinți de raioane, câte un reprezentant al asociațiilor de primari, 5 membri ai societății civile și 5 ai sectorului privat desemnați prin Concurs. Membrii CRD Sud își exercită atribuțiile cu titlu gratuit. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.04.2024   
În cadrul evenimentului au participat 7 trupe de teatru de amatori din localitățile: Borogani, Romanovca, Cazangic, Tochile Răducani, Sărățica Nouă, Hănăsenii Noi și s. Pogănești r. Cantemir, care au demonstrat o artă interpretativă de excepție și o viziune artistică inovatoare a scenografiei. Citeşte mai mult...
Publicat: 05.04.2024   
Doamna secretară de stat Rusnac Aliona, a prezentat audienței informații cu privire la Reforma instituțională de mediu, dezvoltarea cadrului de politici de mediu, informații cu referire la Integrarea Europeană, taxele și plățile de mediu, Codul Silvic, serviciul public de salubrizare, extinderea și reabilitarea pădurilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.03.2024   
Primarii au fost activi, acordând întrebări raportorilor, au dezvoltat discuții și au contribuit cu soluții binevenite pentru îmbunătățirea condițiilor localităților din raionul nostru. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.03.2024   
subiectele cheie abordate au inclus îmbunătățirea accesului la serviciile publice, îmbunătățirea gradului de compatibilitate cu afacerile în comunitățile locale și prioritizarea investițiilor pentru a obține o calitate mai bună a vieții. Conferința a servit drept o platformă de dialog și schimb de bune practici referitor la accesul la infrastructură, oportunități de angajare și dezvoltare economică locală. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.03.2024   
Activitatea desfășurată a avut ca obiectiv primordial ,, promovarea și valorificarea potențialului cultural imaterial”. A fost prezentată o informație narativ – demonstrativă despre realizările activității instituțiilor culturale /colectivelor artistice obținute pe parcursul a. 2023. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.03.2024   
Antreprenoriatul social este un factor important al coeziunii sociale și al sustenabilității, care poate stimula economia locală. Întreprinderile sociale vor crea locuri de muncă, vor oferi produse și servicii inovatoare cu impact benefic socio-economic, cu generarea veniturilor în comunitățile rurale, inclusiv pentru persoanele defavorizate. Citeşte mai mult...
Publicat: 11.03.2024   
Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport din subordinea Consiliului Raional Leova a organizat și desfășurat Turneul Regional la volei în memoria sportivului Vladimir Rogojin, ediția 2024. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.03.2024   
Președintele raionului Leova, dl Nicolae Popa, a venit cu un cuvânt de salut către cei prezenți, menționând importanța ședinței comune, precum și necesitatea stabilirii unei conlucrări eficiente în scopul soluționării provocărilor ce apar în timpul lucrărilor de construcție din cadrul celor două proiecte de importanță strategică pentru raionul Leova. Citeşte mai mult...
Publicat: 05.03.2024   
Omagiu tuturor bunicuțelor orașului, exprimându-și recunoștință pentru răbdare nemărginită, bunătate, înțelepciune, pentru iubirea necondiționată pe care o oferă familiilor, dar și pentru rolul esențial pe care îl au în păstrarea tradițiilor și în educarea generațiilor viitoare. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 765

LEOVA ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
© 2024 Consiliul Raional Leova - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Elaborat de MoldData

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 91223   Total ieri: 816   Total azi: 544