Prima pagină  »  Noutăţi și evenimente
Noutăţi și evenimente
Idel Ianchelevici - Întoarcerea acasă
Publicat: 28.10.2014   

     La începutul lunii octombrie curent, în incinta bibliotecii publice raionale ”Valeriu Matei” din or. Leova, a avut loc vizionarea documentarului despre sculptorul Idel Ianchelevici - ”Întoarcerea acasă". La acest eveniment au fost prezenți: Valeriu Matei directorul Institutului Cultural Român la Chișinău, președintele raionului Leova Efrosinia Grețu, vicepreședintele raionului Ion Borza, primarul or. Leova Eugen Buragă, funcționarii serviciilor din subordinea Consiliului Raional și elevii claselor XII din liceele teoretice ”M. Eminescu” și ”Constantin Spătaru”. În caliatate de oaspeți de onoare, au fost prezenți directorul Institutului Cultural Român Bruxelles, Robert Adams și Directoarea Muzeului Idel Ianchelevici în La Louvière, Valerie Formery.

     În discursul său Valeriu Matei, a relatat despre personalitatea Idel Ianchelevici:

”S -a născut la 5 mai 1909, într-o familie de ţărani evrei cu numeroşi copii, în târguşorul basarabean Leova, astăzi Republica Moldova. Urmează şcoala primară în satul vecin, la Cismalia, şi, din 1923, liceul din Chişinău. De mic copil a început să deseneze şi să modeleze lutul, fără să-şi închipuie o clipă măcar, nici el nici părinţii săi, că va îmbrăţişa cândva o stralucită carieră în domeniul artelor frumoase. Lutul malurilor Prutului îi serveşte drept materie primă.

Debutul său se datorează unei întâmplări insolite. Cu prilejul îndeplinirii serviciului militar efectuat la Regimentul IV Roşiori din Galaţi, România, Comandantul, auzind că tânărul recrut sculptează, îi propune acestuia ca, în schimbul scutirii de instrucție militară, să realizeze portretele a 14 mari Voievozi români (Ștefan, Mihai, Mircea, Vlad Țepes), pentru aceasta afectîndu-i în chip de ajutor un soldat ordonanţă. Aceste busturi sunt considerate opera sa de debut, ele aflându-se la Muzeul de Arte Vizuale de la Galaţi.

În 1931, imediat după satisfacerea serviciului militar, tânărul Ianchelevici pleacă în Belgia, unde se înscrie la Şcoala de Arte Frumoase din Liège, dedicîndu-se sculpturii, şcoală pe care, datorită valorii sale, o absolvă doar dupa doi ani cu diploma Magna Cum Laude, în 1933. În acelaşi an, se căsătoreşte cu o colegă de facultate și se stabileşte în Belgia, dobîndind şi cetăţenia belgiană. După război, se instalează în Franța, lângă Paris, în oraşul Maisons Laffitte.

În 1984 ia fiinţă Fundaţia Ianchelevici în La Louvière, Belgia, care devine proprietară a 200 de sculpturi şi 2000 de desene. Donează totodată o sculptură şi 6000 de desene Universităţii Liège. În 1985 este inaugurat centrul cultural „Idel Ianchelevici“ la Maisons-Laffitte, Franţa, în timp ce la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti o sală este consacrată operelor sale şi îi poartă numele. La 15 mai 1987 este inaugurat Muzeul Idel Ianchelevici în La Louvière. În 1994 artistul se stinge din viaţă la Maisons-Laffitte, Franţa.

Artist atipic, Ianchelevici a lăsat o operă sensibilă și puternică, a cărei caracteristică definitorie este umanul. În afara oricărui discurs filozofic, sculptorul a proiectat în materie visele unei lumi ideale.

În Belgia, se află majoritatea operelor sale monumentale, cum ar fi de pildă „Verbul”, situat în faţa Primăriei din oraşul Saint Nikolas, „Deţinutul Politic”, care străjuieşte vestigiile de tristă memorie ale lagărului de concentrare nazist de la Brendoenk, de lângă Bruxelles, „Apelul”, care se află la intrarea de pe autostradă în oraşul La Louvillière, oraş în centrul căruia se găseşte un important Muzeu Ianchelevici, fără a mai vorbi de portretele Regelui Baudouin şi al Reginei Fabiola, portretele a numeroşi membri ai Academiei Regale a Belgiei, care toate se află la Bruxelles.”

     Directoarea Museului Idel Ianchelevici în La Louviere, Valerie Formery a menționat ”Cea mai bună investiție sînt oamenii și acest exemplu este oferit de Idel Ianchelevici, care a plecat dintr-un mediu sărac și a ajuns foarte departe. El s-a născut european, iar Republica Moldova și-a găsit locul în spațiul european bazat pe valori comune – cultură, oameni. Dacă orașul Leova s-a făcut cunoscut prin Idel Inchelevici este datorită ambiției sale, și cu titlu postum va merge pe a sa stradă. Pentru Institul Cultural Român este important să unească Republica Moldova de Europa pe punctele sale forte. Ne-a luat timp să realizăm ce ne-am propus în acest sens și să aducem colecția în Republica Moldova. Nu este puțin lucru să oferi o parte din colecția ta permanentă, să mergi la alt capăt de lume, am dat o parte din sufletul nostru. Însă consider eu că acesta, nu este cel mai bun mod de a pune problema. Important este că exemplul acesta, să însuflețească oamenii, cînd din Idel Ianchelevici găsim în fiecare din noi. În perioada anilor 1918-1926 mulți fii basarabeni și-au făcut studiile universitare în Belgia. Există o tradiție a deschiderii dinspre Belgia – Republica Moldova și invers. Sunt emoționată, pentru că această manifestație încheie un periplu în Republica Moldova. Văd în sală tineri numeroși și sper că peste 20-30 ani vom descoperi noul Ianchelevici, de aici de la Leova și vă îndemn să vă urmați steaua voastră de succes”

     ”Idel Ianchelevici va păstra o amintire încărcată de nostalgie Basarabiei natale, lăsată în urmă pentru totdeauna pe când era încă o provincie a Regatului României: copilăria cu locurile ei, țăranii, limba română căreia îi ducea dorul. De atunci și până azi, nu a fost niciodată expus la el acasă.

Nimeni nu e profet la el acasă, însă artistul merită cu prisosință să fie cunoscut și apreciat aici. Prezenta expoziție temporară face primul pas pe drumul întoarcerii acasă. Una simbolică, în consonanță cu parcursul omului plecat din Leova. Evreu, român, belgian și francez, Ianchelevici este un european prin excelență, trăgându-și noi seve din identitățile sale succesive și suprapuse, înrădăcinate în necontenita căutare a proximei transcendențe, a materiei transfigurate de viziunea creatoare”, spune directorul Institutului Cultural Român Bruxelles, Robert Adams.

     În cadrul acestui eveniment președintele raionului Leova Efrosinia Grețu a înmînat dlui Valeriu Matei decizia Consiliului raional Leova ”Cu privire la conferirea numelui Valeriu Matei bibliotecii raionale Leova” și i-a mulțumit pentru aportul și contribuția dumnealui în dezvoltarea și promovarea imaginii raionului Leova, pentru donațiile de carte generoase care servesc suport pentru copiii din instituțiile educaționale a raionului Leova.

     Deasemenea primarul orașului Leova, a relatat că ”pentru noi leovenii este un eveniment important revenirea acasă a sculptorului Idel Ianchelevici. Recunoaștem că nu am cunoscut personalitatea Ianchelevici, iar astăzi sîntem bucuroși să conferim numele renumitului sculptor Idel Ianchelevici, unei străzi din orașul Leova. Este o stradă în cartierul care va avea statut rezidențial. Casele vor fi construite conform unui proiect contemporan. Noi leovenii nu ne vom opri aici, vom studia arhivele de aici și de la Chișinău pentru a afla mai multe despre viața lui Idel Iancelevici”.  

   Activitatea s-a finalizat cu vizionarea documentarului despre viața sculptorului Idel Ianchelevici. ”Întoarcerea Acasă”  

 

 

 




Alte Noutăţi și evenimente

Publicat: 24.07.2024   
Șefa statului a subliniat că integrarea europeană va aduce beneficii tuturor comunităților, indiferent de preferințele politice. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.07.2024   
Dumnezeu să-l ierte! Citeşte mai mult...
Publicat: 18.07.2024   
Proiectul din Iargara abordează în mod specific ineficiențele de colectare și sortare a deșeurilor. Pentru a răspunde acestor provocări, Primăria Iargara a primit o donație substanțială de echipamente de management integrat al deșeurilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.06.2024   
Cu privire la arderea vegetației uscate și poligoanelor de deșeuri. Șeful Serviciului Prevenție a Secției Situații Excepționale Leova, domnul Alexandr Banari, a adus la cunoștința celor prezenți măsurile privind prevenirea riscurilor de producere a incendiilor și a altor situații de urgență. O atenție sporită a atras asupra riscurilor de producere a cazurilor de ardere a poligoanelor de deșeuri și câmpurilor de vegetație uscată, dar specificând și măsurile de apărarea împotriva incendiilor, cât și intervenția primară în aceste cazuri. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.06.2024   
Activitatea taberei este asigurată de cele mai profesioniste cadre didactice, care vor crea o atmosferă caldă, prietenoasă și de neuitat fiecărui copil. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.06.2024   
În preajma Zilei profesionale a Lucrătorului Medical și a Farmacistului, în semn de omagiu și recunoștință lucrătorii medicali din cadrul raionului au avut parte de un un eveniment cultural-artistic extraordinar, iar mulți dintre eroii în halate albe s-au învrednicit cu diplome de onoare din partea Consiliului raional Leova, Primăriei orașului Leova și Ministerului Sănătății. Citeşte mai mult...
Publicat: 14.06.2024   
Publicat: 13.06.2024   
În cea mai mare parte, a menționat Petru Badareu, ”recenzorii au realizat deja acest obiectiv important, recenzând locuințele și locuitorii raionului Leova, iar până la finele perioadei de recenzare - data de 7 iulie curent, vor fi efectuate vizite repetate la locuințele care încă nu au fost cuprinse de recensământ, în special în orașul Leova și anume la blocurile locative, unde locatarii nu au fost găsiți. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.06.2024   
Această vizită a fost organizată de GIZ Moldova, pentru membrii grupului participativ, în cadrul programului EU4Moldova: Local Communities, finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL in Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.06.2024   
Gazda evenimentul de lansare a Campaniei „Igiena comunitară pentru o societate sănătoasă", a fost Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” din orașul Leova, la care a participat președintele raionului Nicolae Popa, șefa Direcției Învățământ Aliona Carafizi, directorul L.T. ,,Mihai Eminescu” Stanislav Lozan, cadrul profesoral al instituției, invitați și desigur elevii liceului, cei care cu măiestrie au prezentat prin dans un spectacol inedit. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.04.2024   
Cu această ocazia, în incinta Bibliotecii Publice ,,Valeriu Matei” din orașul Leova, munca destoinică și rodnică a bibliotecarului a fost apreciată prin organizarea unei manifestații de către Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport și biblioteca raională. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.04.2024   
O contribuție esențială la acest capitol o aduce și Festivalul – concurs Regional al orchestrelor de muzică populară a școlilor de Muzică și Arte, având drept scop: descoperirea și promovarea tinerilor talente în interpretarea muzicii populare, promovarea folclorului muzical, comemorarea rapsodului Vasile Mișcoi, care, pe parcursul întregii sale activități a cultivat în generații de instrumentiști și soliști vocali dragostea față de cântecul popular, muzica folclorică. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.04.2024   
Vizita de studiu la întreprinderea socială ”Floare de cireș” și interacțiunea cu persoanele cheie, răspunsurile la întrebările ridicate, în special pentru depășirea barierelor în domeniul inițierii și dezvoltării întreprinderilor sociale, sunt un îndemn pentru oamenii de afaceri în extinderea numărului de asemenea întreprinderi. Citeşte mai mult...
Publicat: 19.04.2024   
CRD Sud este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud, în componența căreia intră raioanele Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Ștefan Vodă și Taraclia. CRD Sud are 26 de membri: cei 8 președinți de raioane, câte un reprezentant al asociațiilor de primari, 5 membri ai societății civile și 5 ai sectorului privat desemnați prin Concurs. Membrii CRD Sud își exercită atribuțiile cu titlu gratuit. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.04.2024   
În cadrul evenimentului au participat 7 trupe de teatru de amatori din localitățile: Borogani, Romanovca, Cazangic, Tochile Răducani, Sărățica Nouă, Hănăsenii Noi și s. Pogănești r. Cantemir, care au demonstrat o artă interpretativă de excepție și o viziune artistică inovatoare a scenografiei. Citeşte mai mult...
Publicat: 05.04.2024   
Doamna secretară de stat Rusnac Aliona, a prezentat audienței informații cu privire la Reforma instituțională de mediu, dezvoltarea cadrului de politici de mediu, informații cu referire la Integrarea Europeană, taxele și plățile de mediu, Codul Silvic, serviciul public de salubrizare, extinderea și reabilitarea pădurilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.03.2024   
Primarii au fost activi, acordând întrebări raportorilor, au dezvoltat discuții și au contribuit cu soluții binevenite pentru îmbunătățirea condițiilor localităților din raionul nostru. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.03.2024   
subiectele cheie abordate au inclus îmbunătățirea accesului la serviciile publice, îmbunătățirea gradului de compatibilitate cu afacerile în comunitățile locale și prioritizarea investițiilor pentru a obține o calitate mai bună a vieții. Conferința a servit drept o platformă de dialog și schimb de bune practici referitor la accesul la infrastructură, oportunități de angajare și dezvoltare economică locală. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.03.2024   
Activitatea desfășurată a avut ca obiectiv primordial ,, promovarea și valorificarea potențialului cultural imaterial”. A fost prezentată o informație narativ – demonstrativă despre realizările activității instituțiilor culturale /colectivelor artistice obținute pe parcursul a. 2023. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.03.2024   
Antreprenoriatul social este un factor important al coeziunii sociale și al sustenabilității, care poate stimula economia locală. Întreprinderile sociale vor crea locuri de muncă, vor oferi produse și servicii inovatoare cu impact benefic socio-economic, cu generarea veniturilor în comunitățile rurale, inclusiv pentru persoanele defavorizate. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 768

LEOVA ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
© 2024 Consiliul Raional Leova - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Elaborat de MoldData

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 91215   Total ieri: 721   Total azi: 536