Prima pagină  »  Raionul Leova  »  Personalităţi Marcante
Personalităţi Marcante
Ion Aldea-Teodorovici, compozitor şi interpret.
Publicat: 09.06.2014   

Ion Aldea Teodorovici s-a născut la 7 aprilie 1954, de Buna-Vestire, în oraşul Leova. Dragostea pentru muzică, manifestată timpuriu, i-a fost cultivată de părinţi. Tatăl său, Cristofor Teodorovici, a fost preot, mai tîrziu solist în Capela corală „Doina”, apoi, căsătorindu-se cu Maria Aldea, medic, se întoarce acasă, în Leova, unde lucrează ca profesor de muzică şi conduce corul Şcolii moldoveneşti nr. 2 (astăzi liceul Teoretic M. Eminescu) din localitate. De la tatăl său, Ion a moştenit dragostea faţă de muzica sacră, care l-a inspirat în piesele pe care avea să le scrie mai târziu. Şi tot la îndemnul tatălui, la vârsta de cinci ani, a început să studieze vioara şi pianul. Fratele său, Petre Teodorovici devenit şi el compozitor, a crescut mai mult în casa bunicilor, iar Ion a fost mai mult „băiatul tatei”. La numai zece ani, Ion a rămas fără tată. Între anii 1967 și 1982 a fost membru ULTC. Mama sa îl aduce la Chişinău la Şcoala de Muzică „Eugeniu Coca” (astăzi Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”), unde Ion studiază clarinetul, în 1969, se înscrie la "Școala medie de muzică" din Tiraspol, unde studiază saxofonul şi pe care o absolveşte în 1973. Este înrolat în armata sovietică în oraşul Zaporojie; devinind artilerist.
Din 1975 și până în 1981, când devine student la Facultatea de compoziţie şi pedagogie a Conservatorului "G. Musicescu" din Chișinău, activează în cadrul formaţiei de muzică uşoară „Contemporanul” condusă de compozitorul Mihai Dolgan. Aici se produce în calitate de instrumentist, compozitor şi solist. Tot în aceşti ani, lansează piesa „Seară albastră”, a cărei paternitate a fost disputată un timp între el şi fratele său Petre Teodorovici, cu care semnase anterior câteva piese comune, începând cu această piesă, compozitorul a cunoscut succesul.
Ion se căsătorește cu Doina Marin, în anul 1981. Tot atunci, duetul Doina și Ion este lansat la o seară de creaţie a poetului Grigore Vieru. Fiind respins la Radio și Televiziune, Ion ia ghitara în braţe  şi porneşte împreună cu Doina să cutreiere satele Moldovei. A scris muzică simfonică, de cameră, cântece pentru copii, pentru filme, pentru spectacole dramatice.
Împreună cu soția sa a optat pentru revenirea la limba română și grafia latină. Soţii Ion şi Doina Aldea Teodorovici sunt primii care în anii 90' au cântat despre limba română, Eminescu (pe care l-au reintrodus astfel în cultura din Republica Moldova).
În noaptea de 29/30 octombrie 1992, la orele 2.30, maşina în care se deplasau Ion şi Doina Aldea Teodorovici spre Chişinău a intrat într-un copac în apropierea localităţii Coşereni, la 49 de kilometri de Bucureşti, România. Cei doi neîntrecuţi cântăreţi, Doina şi Ion, au rămas să-şi doarmă somnul de veci alături, lângă biserica vechiului cimitir al Chişinăului. 


Alte Personalităţi Marcante

Publicat: 15.11.2017   
S-a născut la 10 martie 1947 în satul Sărata-Răzeşi, raionul Leova, Republica Moldova într-o familie de agricultori. S-a decis să-şi lege destinul de muzică la vîrsta de 14 ani, chiar daca toţi din familie îl vedeau la muncile pămîntului. A învăţat să cînte la practic toate instrumentele de suflat, avîndu-l ca dascăl pe unchiul său Filimon Blidaru, care era lăutar vestit pe Valea Prutului. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.06.2014   
S-a născut la 31 martie 1959 în comuna Cazangic, județul Lăpușna în familia lui Nicolae Matei (1922 - 1981) și a Sevastiței (n. Cătană, 1924 - 2009). Școala medie incompletă din satul natal (1966 - 1974), astăzi gimnaziul Mihai Viteazul, și Școala medie nr.2 din or. Leova (1974 - 1976) astăzi liceul teoretic"Mihai Eminescu", pe care o absolvă cu medalie de aur. În 1973 debutează cu versuri în presa pentru copii. Se remarcă Citeşte mai mult...
Publicat: 09.06.2014   
S-a născut pe 11 martie 1968 în Cazangic, raionul Leova. Studii: Şcoala de pictură pentru copii din oraşul Leova (1981-1983); Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală” (1983-1987); Institutul de Stat de Arte, Facultatea Arte Plastice (1989-1995). Iurie Matei este pictor de talie internaţională, Citeşte mai mult...

LEOVA ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
© 2024 Consiliul Raional Leova - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Elaborat de MoldData

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 90866   Total ieri: 816   Total azi: 187